Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Salam Ramadhan Giveaway


Saya join.Hadiah gempak tak pernah orang bagi Al-Quran :)

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Giveaway : Saya or Awak yang Bertuah ?

Klik banner kalau nak join .

Tag : Azwa , Wieda

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

5th OhMyEnglish! Giveaway by Farain

 

Saya join .
Tag : 1 , 2


Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

1st Giveaway By Wawa

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Photobucket

Saya join :D


Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Tips Kejutkan Orang Bangun Sahur

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
http://4.bp.blogspot.com/_bR10UkQfBXU/TF9nHFU-XUI/AAAAAAAAFzA/nNfiscKHtdc/s1600/dialog-kartun-1.jpg 
http://1.bp.blogspot.com/_bR10UkQfBXU/TF9nHb1SPVI/AAAAAAAAFzI/VEzx4FCa2Xs/s1600/dialog-kartun-2.jpg
Salam , memandangkan esok kita akan star berpuasa so , aku tak nak cerita sangat pasal kelebihan bulan Ramadan sebab aku nak kongsi cara nak kejutkan orang yang liat nak bangun sahur.Malam nanti korang cubala buat kalau ada adik,kakak,abang,bini korang atau sesiapa jelah yang liat sangat nak bangun sahur tu.

TIPS KEJUTKAN ORANG BANGUN SAHUR YANG AGAK MENCABAR
(Khas utk org yg liat bangun sahur)
  1. Pegang anak jari kiri atau kanan sambil memanggil nama dia perlahan2.Sentuh bahu orang yang tidur tu dan goyangkan perlahan lahan sambil panggil nama dia 
  2. Renjis air kat muka dia...
  3. Tampar tampar manja pipi dia..
  4.  Tutup kipas/air cond

Tapi kalau still tak ada effect,
  1.   Jerit nama dia sekuat hati...
  2.   Gigit ibu jari kaki dia,macam hantu toyol gigit
  3.   Simbah air sebaldi, kalau boleh air rendam baju dalam,spender dan stokin busuk korang
  4.   Tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
  5.   Goyang badan dia kuat-kuat dan jerit'tsunami!'tsunami!
  6.   Geletetak badan dia
  7.   Letak mercun dalam kain dia

Tapi kalau still tak ada effect gak,
  1. Pergi kat telinga dia...then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia banyak - banyak kali...
  2. Pergi dekat dengan dia dan baca je surah Yaasin!

Tapi kalau still tak ada effect gak...Ni je la cara terakhir
  1. Panggil je orang masjid atau surau untuk uruskan kerana Tuhan lebih menyayanginya.Innalillahi wa inna ilaihi roji un...

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Segmen : Saya nak Kad Raya dari YUYU

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


 
*Klik banner kalau nak join

Pemenang yuyu akan minta bantuan dari Random.Org
Seramai 15 orang akan dapat kad raya dari yuyu
Kalau lebih dari 50 orang yang join.. Kad raya yuyu akan tambah jadi 20 kad..
huhuh banyak tuh.

Akhir sekali dengan lafaz bismillahhiramanirrahim saya nak kad raya dari yuyu .
Sekian .


Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Segmen : Giveaway Raya by Shu-sya

 Klik banner kalau nak join.

Saya join.Bila tengok banner rasa tak sabar la pulak nak raya.Dengan beg bosar-bosar
balik kampung jumpa sanak saudara yang jauh-jauh.Aummm tak sabar gila.

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Pelajar Dibenarkan Membawa Telefon Ke Sekolah

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
Salam,seperti mana yang kita ketahui bahawa pelajar-pelajar diseluruh Malaysia dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah pada tahun hadapan.Masalahnya sekarang nie perlu ke?Bagi aku tak perlu kot.Bukannya boleh buat apa sangat buat apa nak bawak.

Aku takut nanti pelajar akan hilang tumpuan ketika berada didalam kelas kerana terlalu asyik dengan gajet masing-masing.Memangla cikgu simpankan telefon tu tetapi tak semua yang nak simpan dekat guru.Sebelum nie tak ada pun isu yang timbul pasal penggunaan telefon disekolah dan pelajar pun sedia maklum yang selama ini telefon tak dibenarkan dibawa ke sekolah.

Tepuk dada,tanya diri sendiri penting ke.Aku pasti ramai ibu bapa yang bantah.Apa-apa ini belum ditetapkan lagi dan masih dalam perbincangan.Kita tunggu jelah keputusannya sebab keputusan bukan ditangan kita.
 
p/s:nanak beli handphone baru :D



Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Amal Ramadhan by EffyEirra

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
http://i1137.photobucket.com/albums/n511/affiey21/vvbvv.png


Aku join :)

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Apa Yang Aku Buat Masa Bulan Ramadan

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Yaaa ramadhan akan tiba tak lama lagi.sekarang nie aku tengok ramai dah ganti puasa ?Begitulah juga aku sibuk ganti puasa dan sibuk dengan benda lain.Lucu pula bila teringat kerenah-kerenah aku masa kecil dulu acapkali bulan ramadhan.Macam-macam aku buat sebab tak nak puasa tetapi selalu jer tak menjadi.Dah berpuluh alasan aku bagi kat mak aku tapi nampaknya aku tetap kalah.

Bila petang,aku dengan budak-budak kampung jalan ramai-ramai pergi bazaar ramadhan.Time nie la sakan aku borong itu ini.Macam-macam aku beli yelah dapat sepuluh hingit sape tak syok weh.Kadang-kadang aku tak makan pun makanan yang aku beli tu.Nafsu la katakan.

Bila malam pulak aku main mercun dengan kengkawan.Mercun yang sebati dengan aku sehingga hari ini ialah mercun bawang.Aku suka main mercun tuh sebab tak bahaya dan mak aku pun tak marah sebab dia yang syorkan aku main mercun tu.Dia bagi aku main mercun tu sebab dia kata aku tak boleh main mercun lain macam kawan-kawan aku main.Jeles gak aku tengok dowang main mercun bola,mercun mancis,mercun papan dan etc.

Bila pergi terawih aku tak buat pun.Ekceli aku lebih suka ikut kawan-kawan aku pergi tengok abang dowang main meriam.Syok kot masa tu.Macam-macam kitaowang buat.Main hantu-hantu.Yelah hantu takde masa tu.

Hari tue aku memang dah tak tahan dah rasa macam nak buka je.Tapi tak boleh sebab mak tak kasi jugak.Aku penat masa tu sebab masa balik sekolah kitaowang lumba lari sape cepat dia sampai.Lol salah aku jugak sebab pergi lari.Balik rumah letak bag pastu nak bukak peti ais tetiba ternampak mak lekat kertas kat peti ais "AWAS!KAWASAN LARANGAN!JIKA TIADA HAL YANG PENTING JANGAN BUKA!"Gitulah bunyinya.

Arggh,lepastu aku gi duduk kat sofa sambil berdoa "Allah humma baringsana baringsini wa dah tak tahan lagi wa mau mati wa tengok jam masih lama lagi,wa nak tibai maggi nanti wa ganti"Tetiba aku kena penampar free je.Ciss kurang asam punya kawan bagi aku doa entah pape.Aku belajar dari dowang sebab aku selalu dengar pastu aku tanya dan dowang ajar aku.

Haha itu dulu sekarang aku dah besar dah boleh fikir yang mana baik yang mana buruk.Tak sabar rasanya menunggu kedatangan ramadhan dan lepastu boleh lah raya sepuas-puasnya :D
p/s:Korang dah beli baju raya ke belum ?


Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Resipi Puding Gula Hangus

 
 
Sedap tak?

Entah kenapa teringin nak share dengan korang cara nak buat puding nie.Sungguh mneyelerakan samapi terliur aku.Aku dah try buat.Menjadi la jugak tapi versi aku la.Tak hado la sebijik macam nie sebab aku tambahkan bahan lain sama.Yang nie aku godek-godek kat sini.

Bahan-Bahan :
3 sudu besar gula pasir dan gula merah
1 tin susu pekat
7 biji telur ayam
1 cawan air

Cara-Cara Nak Buat
  1. Mula2 cairkan gula dalam loyang atas api sederhana kecil. Masak sampai gula tu kekuningan.Pastu bila dah cair,lenggang2 loyang tu biar gula tu rata.
  2. Kepuk telur sampai berbuih pastu masukkan susu pekat tadi. Kacau rata baru masukkan air.
  3. Last sekali tuang atas gula yang dah beku tadi boleh kukus sampai masak.Kukus tu dalam 45 minit g
  4. Bila dah sejuk terlangkupkan
5.   Taraa dah sia dan boleh dimakan .
 
Selamat Mencuba

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Petua Memerahkan Bibir

بِسْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم
 
Salam,dah lama kan aku tak hapdet blog.Bukan tak nak hapdet tapi banyak benda yang dah berlaku dalam minggu nie.Hari nie aku nak kongsi sikit dengan korang tentang petua memerahkan bibir.Bibir nie penting kita kena jaga jangan jadi macam aku bibir selalu kering.Kalau korang pun ada bibir kering korang kena banyakkan minum air. 

Kenapa nak merahkan bibir?Selama nie bibir korang hitam ke?Haha bukan macam tu nie untuk orang yang mementingkan penampilan diri.Tak salah kalau nak cantik kan.

Petua Memerahkan Bibir yang Pertama

-Ambil madu dan sapukan pada bibir tetapi pastikan bibir bersih dari penggunaan lipstik
-Lakukan ini sebelum tidur
-Sapukan mentega pada bibir
 
Petua Memerahkan Bibir Yang Kedua
 
-Ambil minyak zaitun dan campurkan dengan gula atau madu 
-Sapukan pada permukaan bibir berulang kali dengan perlahan-lahan.Kemudian bilas dengan air

 
Cara untuk mengelakkan bibir dari menjadi hitam pun ada.Sesetengah daripada kita ada mempunyai bibir yang hitam kan?Kadang-kadang ianya terjadi secara semula jadi iaitu sejak kita lahir lagi.Selain itu ada jugak disebabkan penggunaan gincu yang mempunyai bahan kimia yang tidak sesuai dengan kulit.

Petua Untuk Mengelakkan Bibir Menjadi Hitam

-Banyakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan
-Elakkan merokok(ini punca utama bibir cepat hitam)
-Hindarkan bibir daripada memakai lipstik secara berlebihan dan jangan memakai lipstik dalam tempoh yang terlalu lama
-Jangan selalu menjilat bibir kerana bibir akan cepat mengering(selalu buat)
-Gunakan pelembap bibir tanpa warna sebelum tidur untuk mengekalkan kelembapan bibir.

Itu ajelah yang dapat aku kongsikan.Sesiapa yang ingin mencuba,cubalah.Kalau menjadi korang bagitahu aku yer.Haha petua yang pertama tu memang menjadi.Sebab aku selalu buat.Tak perlu nak tempekkan lip balm atau lip ice.

p/s:maniskan gula dalam senyuman :)





Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Segmen: Saya Blogger Awesome + Cool II

 
*Klik banner

Telah dijemput oleh tuan pembuat segmen sendiri.So tanpa ragu-ragu saya join.
Ewahh.

Syarat-syarat:
  1. Follow blog Shawal.. (follow lah...please.. ^_^v)
  2. Like fanpage Shawal >klik sini<
  3. Buat satu entry khas bertajuk Segmen: Saya Blogger Awesome + Cool II
  4. Copy paste Banner tak cantik tu dalam entry korang..
  5. Nak tag boleh, tak nak pun tak pe.. Kalau boleh tag sorang pon jadi lah dan pastikan mereka tahu... :) 
  6. Tinggalkan link entry korang kat entry ni.. :) 
  7. Like & Follow sponsor (kawan Shawal) >klik sini< & >klik sini< :)
  8. Kalau korang ada 2 blog, boleh join dengan menggunakan kedua dua blog tersebut.. satu pun tak pe..cukup memadai... :)

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Segmen : Blog Review + Blogwalking Sambil Follow

 

 
Klik banner kalau nak join
 

 Syarat-syarat :

∞ Wajib follow blog NR.
∞ Wajib like fanpage NR yang berada di sidebar.
∞ Buat satu entry bertajuk “Segmen : Blog Review + Blogwalking Sambil Follow by Miss NR”
∞ Copy code banner di atas(CTRL + C untuk copy) dan gamkan pada entry korang. Jangan lupa linkkan ke entry ni.
∞ Tag dua orang atau lebih rakan blogger korang dan pastikan mereka tahu. Nak tag lebih ramai lagi bagus!
∞ Tinggalkan link entry yang dah siap di ruangan comment. Sertakan Blog ID*Miss NR etc.* dan Facebook ID*Wan Nabihah Razak etc.* pada komen anda.
∞ MESTI follow peserta-peserta lain yang join segmen ni!

∞ Expired date: 11 Julai 2012Hari Rabu

 Tag : Azwa , Wieda



Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Segmen : Jom tingkatkan follower by Hanis

 
 
 
Syarat-syarat penyertaan :
Wajib Follow Blog and Like Fanpage Hanis
Wajib follow blog peserta segmen ni .
Cara-cara penyertaan :
Buat satu entry bertajuk  "Segmen : Jom tingkatkan followers by Hanis"
Copy link entry anda dan paste di ruangan komen entry ini
Di shoutbox tidak akan dilayan .

Tarikh tutup : 13 Julai 2012

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

Pabila Hak Peribadi Diceroboh

 
 
Salam,hari nie kenapa entah tetiba saja nak buat entry pasal benda nie.Bukan apa cuma rasa tak puas hati sikit dengan perangai manusia nie.Hal surat menyurat nie memang semuanya diletakkan alamat rumah nenek aku sebab rumah aku nie rumah sewa je.Aku selalu dapat surat yang telah dibuka.Ya allah geram jugak surat-surat aku semua diaorang buka.Aku pun tak tawu siapa yang dok buka.Aku tak berani nak tuduh.

Tak boleh la macam nie.Itu surat aku orang lain mana boleh buka.Lagipun aku sorang je yang ada hak sebab surat-surat tu nama aku dan aku tak pernah pun pergi buka surat orang.Betapa geramnya aku.Benda dah lama berlaku.Dah bertahun.Bertahun jugak aku sabar.Apa motif korang buka surat-surat aku dengan family aku.Surat bank mak aku pun korang buka.

Hatta surat yang kawan-kawan aku hantar sempena raya pun korang buka.Ini tidak adil.Malu la aku.Aku dah cakap benda nie hari tu.Aku ingat lepas nie korang dah tak buat.Tapi still buat lagi.Masa aku nak pergi ambil surat-surat aku tengok-tengok dah dibuka.Tolongla hormati aku.Aku malas nak cakap panjang nanti gaduh sesama adik beradik.Tapi mintak sangat jangan la dok buka.

p/s:sabar manusia ada hadnya,silap haribulan pecah jua...

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)