Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tutorial Buat Ribbons Photoshop

Selamat petang, saya baru balik dari Centre Square bayar bill wifi. Mengantuk gila tidur lewat semalam sebab lewat sampai rumah mak saudara akad nikah lepas Isyak. Hari ni nak buat tutorial yang direquest oleh seseorang. Benda nie senang je ikut saya malas nak buat sebab boleh je download brush kat google sana tu. Tapi takpe la. Nak buat ribbons nie senang je apa yang penting korang perlu pastikan korang ada photoshop. Takada gi install! ^_^
First sekali, buka photoshop klik File > New *saiz adjust sendiri* kemudian klik Custom Shape Tool macam gambar kat bawah
 

Seterusnya ikut gambar yang telah saya bulatkan pastikan korang ikut step tekan no 1 dulu dan diikuti 2. Lepas tekan no 2 tu dia akan keluar pop out box ada banyak shape kat situ so boleh pilih la nak design yang macam mana.




Lepas dah pilih korang guna mouse untuk expand shape tersebut dan jadilah macam gambar kat bawah.


Pastikan kalau nak tambah lagi satu shape macam gambar dekat bawah korang boleh tukar je warna ikut kesukaan TAPI pastikan sebelum tambah lagi shape korang dah buat new layer.


Macam mana nak buat new layer ? Tengok gambar dibawah. Kalau tak buat new layer susah nak move. Untuk adjust size boleh tekan Ctrl+T


Korang jugak boleh tambah ayat atau apa-apa jela dekat situ. Untuk buat border macam warna putih tu tekan right-click > pilih blending options > stroke *klik dua kali* > colour *klik untuk tukar warna border* lepas dah siap tekan ok.



Tara!!!  Dah siap dia akan jadi macam nie. Buat ikut kreativiti masing-masing oke ?Boleh je nak tambah doodle ka apa ka. Benda nie kena pandai godek-godek sikit. 


Paham tak ? Tak paham tanya jangan mencuri artworks orang lain claims as yours. Kat bawah nie ada freebies sikit. Boleh buat menu tab ke, sidebar title ke. Suka hatilah









Ini ada satu yang kosong je korang boleh amik dan save la boleh edit sendiri pilih font yang korang suka. Kalau dah ambil sila bagitahu oke tak payah kredit. Nak repost or freebies sila bagitahu dulu oke ?  ^_^


p/s : tak dapat upu T.T






Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

7 comments:

  1. thanks for sharing :)
    btw, sy pon xdapat upu gak. huu T_T

    ReplyDelete
  2. nak try jugak lah. ye kite geng sbb tak dapat UPU -.- erhhhhh

    ReplyDelete
  3. waaahh.. sebelum ni kalo nk buat header ade ribbon cri font kat dafont je.. btw, tq sbb sharing (:
    tmbh satu lg ilmu.. hee

    ReplyDelete
  4. tmbh lg satu ilmu photoshop...

    ReplyDelete