Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kesan Buruk Menggunakan Laptop Tanpa Bateri

Assalamualaikum
Benda nie bukan boleh buat main-main.Aku selalu jugak buat macam nie sebelum nie tak pernah pon fikir akan risikonyer.Ishh,lepas nie dah tak mau buat macam nie.



Kebanyakan orang bersetuju bahawa menggunakan laptop sambil menge'charge' bateri akan membuatkan jangka hayat bateri menjadi pendek dan lama kelamaan akan merosakkan bateri. Tetapi segelintir pakar mengatakan bahawa menggunakan laptop secara langsung tanpa menggunakan bateri sebaliknya berpotensi merosakkan komponen-komponen tertentu di dalam laptop.

Sebenarnya kedua-dua pendapat ini tidak salah, tetapi perlu diketahui bahawa menggunakan laptop tanpa menggunakan bateri yang dihubungkan terus ke soket elektrik adalah lebih teruk kesannya.

Hal ini kerana arus elektrik akan lansung menuju ke hardware tanpa melakukan penyesuaian tenaga, sehingga hardware menerima tegangan elektrik yang berlebihan dan mempercepat kerosakan. Selain menyimpan daya, bateri juga menyesuaikan arus yang masuk ke komponen-komponen laptop agar tidak terlalu tinggi.

Selain itu, jika terjadi litar pintas dan arus elektrik yang tidak stabil, ia tentunya sangat membahayakan motherboard dan hardisk. Adalah lebih baik bateri laptop yang mengalami kerosakan daripada motherboard ataupun hardisk yang harganya lebih mahal di bandingkan dengan bateri yang secara puratanya mampu bertahan antara 2-3 tahun.
 

Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

10 comments:

  1. sye kurang pham lah ...
    klo charge smbil pkai laptop lgi elok ke .. atau klo pakai laptop tanpa charge lgi elok ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarynya dua-dua mendatangkan kebaikan dan keburukan.tetapi menggunakan laptop tanpa menggunakan bateri adalah lebih berbahaya kerana risiko terlalu tinggi dan arus elektrik akan terus mengalir terus ke komponen laptop dan dengan adanya bateri sebgai alas kepada mengurangkan risiko tu sebab kat bateri ada komponen yang menghalang arus terus ke komponen2 dlm laptop.

      Delete
  2. iya ka ? hmm baru tau..sebab rumet sy tu dia suruh buka bateri bila nampk saya on lappy ..ow..mcm tu pla..thnx 4 da info yea :D.. jom pegi tengo entry saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana pon boleh sebab duadua berisiko :)

      Delete
  3. Lahh, ingatkan tak ada effect ape-2, terima kasih yea. :)

    ReplyDelete
  4. yer ker??? baru tahuuu awkkkk huhuhuhu tima kaseh laaa huhuhu

    ReplyDelete
  5. Dua dua ada resiko. .tp lebih bgus lg online tanpa battery kalau di rumah saja. .dgn menggunakan penyambung AVR ( Automatic Voltage Regulator ).

    ReplyDelete
  6. Dua dua ada resiko. .tp lebih bgus lg online tanpa battery kalau di rumah saja. .dgn menggunakan penyambung AVR ( Automatic Voltage Regulator ).

    ReplyDelete