Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tips Mendapatkan Kuku Kaki dan Tangan Cantik

Selamat pagi. Sebenarnya pada pendapat saya, cantik tidak semestinya hanya pada wajah. Kuku juga perlu kelihatan cantik sebab tu memang penting untuk kita menjaga kuku kita. Selain kelihatan menarik, kuku yang bersih juga menjamin kesihatan yang sempurna dan mencerminkan pesonaliti kita. Tengok kuku orang je dah tau dia cemana kan. 

Saya ada kawan dia jenis yang suka gigit kuku. Memang dah jadi habit dia dah gigit kuku nie. Pantang je tengok tv ke mesti dia akan gigit kuku dia. Bila ditegah memang dia stop jap pastu kita tak nampak dia still buat jugak. Kira tak complete la hidup dia kalau tak gigit kuku. Saya selalu pesan jangan buat macam tu dan please basuh tangan nt nak salam orang ke apa orang geli pulak.

Sebelum tu jom kenali struktur kuku kita dulu. 






  1. Nail Plate - lapisan kuku paling atas
  2. Nail Bed and Matrix - kawasan di bawah kuku (cuticle)
  3. Lunula - bahagian pangkah kuku yang berwarna putih dan bentuk seperti bulan sabit
  4. Kulit kuku - iaitu cuticle, tisu yg bertindan antara lapisan pangkal dan bingkai kuku
  5. Nail Folds - lekuk kuku yg membingkai dan menyokong kuku



Tips untuk mendapatkan kuku yang cantik adalah

  1. Pastikan kuku sentiasa pendek, kering dan bersih
  2. Buang tabiat korang yang suka gigit kuku tu
  3. Makan banyak buah-buahan dan protein
  4. Amalkan penggunaan losyen pada kaki dan tangan
  5. Banyakkan minum air masak
  6. Jangan potong kuku terlalu pendek kerana boleh mendatangkan luka
  7. Lap celah jari kaki terutama sekali selepas mandi
  8. Pakai stokin yang diperbuat dari kapas dan pastikan tukar stokin sekerap mungkin ! jangan pakai sampai seminggu pulak

Mudah je kan. Kalau saya, saya suka berkuku pendek senang. Saya memang tak suka berkuku panjang kerana cepat rimas lepas tu nanti kuku panjang tu dia selalu tertarik dekat tudung bila nak pakai tudung then shawl atau tudung saya akan tarik benang. Memang geram sangat la. Sejak tu saya berkuku pendek je ^^







p/s : sharing is caring ^_^



Terima Kasih Kerana Membaca . Saya Sayang Anda :)

13 comments:

  1. saya ni suka sangat cabut kuku pakai jari berbanding guna pemotong kuku. last2 kuku jadi tak rata, hahaha xD thanks sharing~

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai jari ? wah mcm mana tu kite selalu guna pengetip kuku je, hehe ^_^

      Delete
  2. kecik2 je dlu zz suka gigit kuku..pastu dh x lah..
    thanx for sharing, :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha nasib baik time kecik je awak ^^ kalo tak mesti susah nk buang tabiat tu

      Delete
  3. kalau sya mmng selalu potong kuku terlalu pndek sampai luka pulak -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. uishhh tak sakit ke awak sampai luka tu? tp takpe janji pendek kan :D

      Delete
  4. No. 7 boleh amalkan :) Nice sharing.. Tapi malas laa nak apply lotion xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la saya pun jenis malas jugak nak apply lotion awak =)

      Delete
  5. Pernah dulu duk gigit kuku masa sekolah... Rasa macam best jer... Zumal singgah dr blog Mia Liana :)

    ReplyDelete
  6. nice sharing yang last pic tu... digalakkan memotong kuku hari Isnin, Khamis & Jumaat.
    btw, comel la blog. hehe

    ReplyDelete
  7. thanks ya, isi artikelnya keren.
    bisa bantu untuk menyelesaikan tugas saya..
    oya Gan klo ada kesempatan silakan mampir ke lapak sy yang jualan kaos kaki wanita grosir..
    Trims :)

    ReplyDelete
  8. http://goo.gl/mQgtW6
    artikelnya keren.. terimakasih!

    ReplyDelete